Pionirski dom ‘Prva rezidencija’ i ‘Druga rezidencija’ – pulski rasadnik ideja i dobrog zvuka

Dva izvrsna projekta neobičnih glazbenih simbioza dobila su ovih dana svoja vinilna izdanja. Riječ je o „Prvoj rezidenciji“ i „Drugoj rezidenciji“ Pionirskog doma iz Pule.

Obzirom da je planina Učka nekad prepreka i za vijesti iz Istre prema kontinentalnom dijelu zemlje, treba malo vremensku kazaljku vratiti unatrag i pojasniti neke stvari.

Godine 2015. je poznati i nagrađivani pulski glazbeni producent Edi Cukerić u prostoru udruge Tondak u Rojcu pokrenuo Pionirski dom kao međunarodni studijski program koji spaja suvremenu glazbu s pjesničkim autorstvom.

Ideja je bila da Rezidencijalni program nudi umjetniku prostor, vrijeme za rad i istraživanje unutar vlastitog umjetničkog područja, te da uključuje smještaj, produkcijsku potporu, izlaganje i predstavljanje. A kako je tada pojasnio Cukerić, sam naziv rezidencije izraz je nostalgije prema nekadašnjem Pionirskom domu u Puli gdje su oni kao djeca stasali; u tamošnjoj knjižnici, uz glumu, filmove subotom, ples i sviranje te su htjeli u stvaralačkom smislu dobiti duh tog Pionirskog doma.

Kompletan članak pročitajte na stranici RAVNODODNA