Udruga Tondak s ponosom predstavlja svoja dva nova vinilna izdanja Rezidencije Pionirski dom.

Udruga Tondak je tijekom mjeseca travnja 2021. realizirala i objavila prve dvije rezidencije na vinilnim izdanjima i tako zatvorila krug koji je započet 2017. i 2018. kada su materijali prvi put bili objavljeni u digitalnom obliku. Radi se o suradnji Aleksandra Stojkovića ST (Goribor) i Luke Žužića (Big Band HRT-a) te Marija Knezovića (Zoster) i Filipa Vrtarića (Filip Motovunski).

Audiofili (koji traže bogato instrumentalizirane ploče gdje mogu razabrati svaki zvuk) i vinilni fanovi (koji žele da im glazbeni sadržaj što bolje zvuči) su tako došli na svoje pa će ubuduće osim slušanja putem stream servisa, prve dvije rezidencije Pionirskog doma odsada moći čuti i putem svojih gramofona, a ujedno tako zadovoljiti i svoju kolekcionarsku strast.

Udruga Tondak je odlučila pratiti svjetske trendove i svoja najkvalitetnija izdanja u budućnosti objavljivati na vinilima. Premda vinilne ploče danas predstavljaju relikt prohujalog vremena, one ipak bilježe tržišni rast, a u ovom slučaju posrijedi je, zapravo, želja za što boljim zvukom te prezentacija rada udruge na popularnom fizičkom mediju. Ovim izdanjima udruga nastavlja sa radom i po pitanju humanitarnog aspekta ovog projekta pa će stoga ograničena tiraža biti u prodaji, a sa prikupljenim financijskim sredstvima kupiti će se glazbeni instrumenti koji će biti donirani štićenicima jedne od ustanova rehabilitacijske ili alternativne skrbi, kao što je to bilo i u slučaju kod digitalno objavljenih materijala.

Sve informacije oko narudžbi mogu se dobiti upitom na email pionirskidomrezidencija@gmail.com   

Logističku potporu Pionirskom domu uz idejnog pokretača rezidencije Edija Cukerića pružaju još dva stalna člana, Branko Crnogorčić i Alen Rosanda (The Chweger).

Za likovno oblikovanje izdanja zaslužan je Igor Dražić, suradnik pri realizaciji izrade vinila bio je Emil Rojnić (Urar) dok je za mastering zaslužan Pavle Miholjević (Svadbas).

Da podsjetimo, Pionirski dom je rezidencija mješovitog glazbeno poetskog programa i međunarodne kulturne suradnje koja kombinira prezentacijski, istraživački i edukativni aspekt rada. Odvija se u Radnoj sobi Pionir u Rojcu u organizaciji udruge „Tondak“. Suvremeni pristup Rezidencije „Pionirski dom“ uključuje razvoj novih smjernica u samom produkcijskom pristupu zvuku i riječi kao i maksimalnoj otvorenosti prema raznim žanrovima, koji na taj način otvara nove mogućnosti interakcije.

Program je sufinanciran od Grada Pule i Udruge Tondak.

Pročitajte članak iz Glasa Istre